Tilbageblik på i-dag 2017

Sct. Georgs Gilderne i Dragsholm, Gøngerne og Vestsjællands distrikter havde lørdag den 4. november 2017 arrangeret årets I-Dag. Det foregik, hvad der efter hånden er blevet en ny tradition, i Kirkehuset på Kirkepladsen i Haslev.

Det var Vestsjællands DUS Ole skude der bød de omkring 85 deltagere velkommen, til dages arrangement. Ole Skude sluttede sin velkomst med at præsentere dagens første foredragsholder, fhv. forstander på Testrup Højskole Jørgen Carlsen.

Jørgen Carlsen er netop efter 30 år på posten, stoppet som forstander på Testrup Højskole. Han er født i 1949 og har været medlem af Etisk Råd og medredaktør på den nyeste højskolesangbog, og desuden er han klummeskriver i Kristeligt Dagblad. Så det var ikke en hr. hvem som helst der skulle føre deltagerne ind i det danske sprogs mange snørkler, og mere eller mindre underforståelser. Han havde givet sin indlæg titlen: ”Rend mig i kompetencerne”.

Kompetenceudvikling er et af tidens hurra-ord. Alle og enhver bruger det og synes de har sagt noget vældig fornuftigt, sagde Jørgen Carlsen og netop derfor er det nødvendigt at stryge dette begreb mod hårene mente han, Mennesket er nemlig andet og mere end en omvandrende kompetenceprofil.

Kompetencerytterne fik derpå nogle venlige men bestemte ord med på vejen. Vi andre blev nok lidt klogere på de moderne verbale udtryk. Det kunne en gang i mellem være lidt besværligt at følge med i talestrømmen en gang i mellem, men der er nok ingen tvivl om at alle nok følge sig lidt mere kompetent til styre fremtidens talemåder.

Efter foredraget var der mulighed for at stille spørgsmål. Der var en del, ja der var så mange at ordstyren var nødt til at stanse spørgerne for at holde programmet.

Klokken 12:15 blev middagen serveret. Det var en behagelig overraskelse nemlig en ny menu, der bestod af farsbrød med salat til, og så kunne man drikke en øl eller sodavand til, alt efter egne lyster. Efter at have spist og fået strakt benene og tilfredsstillet andre fornødenheder gik dagen program videre.

DUS’erne havde delt opgaverne op mellem sig så ingen blev over belastet. Det var derfor Inga Gustafsen fra Gøngernes distrikt der præsenterede eftermiddagens foredragsholder, forfatteren Morten Pape, der er født i 1986 og er vokset op i Ur’banplanen på Amager.

Noget af det spændende/interessante ved ham er, han i 2015 udgav en bog med titlen ”Planen”. Det er en erindrings roman, med fiktion som dækker omkring 90 – 100% af min opvækst i ghettosamfundet i Urbanplanen på Amager, fortalte Morten Pape. Det var netop den bog han skulle tale om. Bogen tager dermed udgangspunkt i et velfærdsbyggeri fra 60’erne, der endte som ”Lorteøens” mest berygtede kvarter. Hvor det handler om at overleve på tværs af kulturelle og religiøse skel, om fremmedfrygt, danskerhad, tabermentalitet og mønsterbrydning, kort sagt om at navigere rundt for at finde sig selv i et multikulturelt mikro-kaos, tilføjede Morten Pape. Det var i den periode at jeg fik navnet Perker Pape, og Somali Pape.

Det har giver Morten Pape blod på tanden at den første roman er blevet så vel modtaget, så han er allerede godt i gang med den næste, de første 120 sider er lavet. Jeg har åbenbart svært ved at fatte mig i korthed, så kommer mindst lige så mange til, sluttede foredragsholderen.

Efter foredraget var der også her lejlighed til at stille spørgsmål, og der var mange af dem og nogle af dem gik meget tæt på Morten Papes privatliv, men alt blev besvaret på bedste og fyldestgørende måde.

Boligkomplekset er i gang med at blive renoveret. Det er bygget om til ejerboliger, og dermed er der et andet klientel der er ved at flytte ind. Men der er fortsat bander i området sluttede Morten Pape.

Så var der kaffe klokken var blevet 15:15. Efter kaffe som blev nyt i fulde drag efter en meget spændende og givende dag, var der fortsat megen snak om hvad man havde oplevet og ikke mindst hørt, kunne DUS Jette Rasmussen fra Dragsholm distrikt, sige tak for i dag og kom godt hjem, til en tilfreds skare tilhørere. Som under megen snak begav sig på vej.